• In Hinduism, there is great glory of offering Chhappan Bhog to God. 56 types of dishes are served to the bhog offered to God, which is called Chhappan Bhoga. 56 names of Chhappan Bhoga are presented to the readers.


The names of Chhappan Bhoga are as follows:


1. Devotee (bhaat),
2. Soup (lentils),
3. Pralah (Chutney),
4. Sadika (Kadhi),
5. Dadhishakaja (Curd Shak Ki Kadhi),
6. Sikhrini (Sikhran),
7. Avaleh (Sharbat),
8. Balka (Baati),
9. Ikshu Kherini (Morabba),
10. Triangles (containing sugars),
11. Batak (big),
12. Madhu Title (Mathri),
13. Phenica (Feni),
14. Aprishta (complete),
15. Shatapatra (Khajala),
16. Sadhidraka (Ghevar),
17. Chakram (Malpua),
18. Chilika (Chola),
19. Sudha Kundalika (Jalebi),
20. Dhritpur (Mesu),
21. Vaypur (Rasgulla),
22. Chandrakala (paginated),
23. Dadhi (Highness),
24. Thuli
25. Karpoornadi (Longepuri),
26. Khand Mandal (Khurma),
27. Godum (porridge),
28. Fosha,
29. Suphaladhaya (containing fennel),
30. Dadhirupa (Bilasaru),
31. Modak (Laddu),
32. Shak (greens subji),
33. Saudhan (Adhano Pickle),
34. Mandaka (Moth),
35. Emulsion (Kheer),
36. Dadhi (Curd),
37. Goghrit (cow's Ghee),
38. hyangpinam (butter),
39. Manduri (Malai),
40. Follicle (Rabdi),
41. Parpat (papad),
42. Shaktika (Sera),
43. Lymph (lassi),
44. Suvat,
45. Sanghay (Mohanthal),
46. Sufala (betel nut),
47. Sita (cardamom),
48. fruit,
49. betel,
50. Mohan Bhog,
51. Salt,
52. Kashay,
53. sweet,
54. bitter,
55. Bitter,
56. Acid.
1. भक्त (भात),
2. सूप (दाल),
3. प्रलेह (चटनी),
4. सदिका (कढ़ी),
5. दधिशाकजा (दही शाक की कढ़ी),
6. सिखरिणी (सिखरन),
7. अवलेह (शरबत),
8. बालका (बाटी),
9. इक्षु खेरिणी (मुरब्बा),
10. त्रिकोण (शर्करा युक्त),
11. बटक (बड़ा),
12. मधु शीर्षक (मठरी),
13. फेणिका (फेनी),
14. परिष्टश्च (पूरी),
15. शतपत्र (खजला),
16. सधिद्रक (घेवर),
17. चक्राम (मालपुआ),
18. चिल्डिका (चोला),
19. सुधाकुंडलिका (जलेबी),
20. धृतपूर (मेसू),
21. वायुपूर (रसगुल्ला),
22. चन्द्रकला (पगी हुई),
23. दधि (महारायता),
24. स्थूली (थूली),
25. कर्पूरनाड़ी (लौंगपूरी),
26. खंड मंडल (खुरमा),
27. गोधूम (दलिया),
28. परिखा,
29. सुफलाढय़ा (सौंफ युक्त),
30. दधिरूप (बिलसारू),
31. मोदक (लड्डू),
32. शाक (साग),
33. सौधान (अधानौ अचार),
34. मंडका (मोठ),
35. पायस (खीर),
36. दधि (दही),
37. गोघृत (गाय का घी),
38. हैयंगपीनम (मक्खन),
39. मंडूरी (मलाई),
40. कूपिका (रबड़ी),
41. पर्पट (पापड़),
42. शक्तिका (सीरा),
43. लसिका (लस्सी),
44. सुवत,
45. संघाय (मोहन),
46. सुफला (सुपारी),
47. सिता (इलायची),
48. फल,
49. तांबूल,
50. मोहन भोग,
51. लवण,
52. कषाय,
53. मधुर,
54. तिक्त,
55. कटु,
56. अम्ल।